Tuesday, 6 August 2013

Kenapa Ada Orang yang Kurang Baik Di Sekeliling Kita???

Salam. =)

Kenapa di sekeliling kita penuh dan ramai dengan orang yang kurang baik?

Pernahkah anda tahu jawapannya?

Cuba baca di bawah. Dan anda akan dapat jawapannya. In sya Allah.



Menangislah ....

Salam.

Allah sentiasa bersama kita tidak kira masa dan tempat. Setiap saat Allah dekat dengan kita.

Anda sedih?
Anda resah?
Anda gelisah?
Menangislah dan mengadulah pada Allah. Allah akan mendengar setiap luahan hati hamba-hambaNya. Tetapi, jangan mencari Allah saat kita susah sahaja tetapi carilah Allah pada setiap masa. 

Ingatlah bahawa Allah itu Maha Mendengar, Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.



Monday, 5 August 2013

Syawal is coming, Ramadhan is gone.

Salam semua. 

Syawal bakal tiba, Ramadhan bakal pergi.

Adakah Ramadhan kali ini Ramadhan yang terakhir bagi kita? 
Sudah banyakkah amalan yang kita lakukan?
Ataupun banyak perkara yang telah kita sia-siakan?
Berusahakah kita untuk membuat amalan di saat2 Ramadhan terakhir ini?
Ataupun kita tengah berseronok membuat persiapan untuk Syawal yang bakal tiba ini?

Cuba anda semua fikirkan semula. Berapa ramaikah yang menangis akan pemergian Ramadhan 2013 ini? Ramadhan hanya datang sekali setahun sahaja. Kita tidak akan pernah tahu sama ada kita masih lagi boleh merasa Ramadhan pada tahun akan datang ataupun tidak. 

Jadi, sudah banyakkah amalan yang telah kita lakukan?
- Tidak pernah tinggal solat tarawih berjemaah
- Solat rawatib
- Bertilawah dan bertadarus
- Qiamullail
- Selawat 

ATAUPUN...

Adakah kita sedang sibuk membuat persiapan untuk menyambut kedatangan Syawal?
- Membuat kuih dan kerepek raya
- Menjahit dan memasang langsir baru
- Membeli baju raya di shopping complex
- Menyusun perabot2 yang baru dibeli
- Mengemas halaman rumah
- Mengeluarkan pinggan2 baru dan cantik daripada almari



Walaupun Syawal bakal tiba, janganlah anda tinggalkan sama sekali Ramadhan yang bakal pergi ini. Rebutlah peluang untuk membuat amal ibadah selagi hayat masih dikandung badan. Mana tahu ini merupakan Ramadhan yang terakhir bagi kita. Bersederhanalah dalam menyambut Syawal yang bakal tiba ini. 

Peringatan buat anda semua.
Dalam kita berseronok, jangan sesekali melupakan saudara-saudara Islam kita di luar sana. Dan elakkanlah segala macam pembaziran. Kita ini hidup penuh dengan kesenangan dan keamanan. Jadi, fikirkanlah mereka yang sedang hidup dalam kemiskinan dan ketakutan. SYUKUR menjadi keutamaan kerana kita ini hamba Allah. 
Last but not least, senantiasalah bersyukur atas segala nikmat yang telah diberikan. 
ALHAMDULILLAH...

Saturday, 3 August 2013

ALLAH IS NEAR by Nouman Ali Khan

Assalamualaikum.
Some sharing with you all.

Allah is near - Nouman Ali Khan

2 : 186
"Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu (Muhammad) tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat. Aku kabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu. Hendaklah mereka itu memenuhi (perintahKu) dan beriman kepadaKu, agar mereka memperoleh kebenaran.

Dalam ayat ini, Allah mengajar Nabi Muhammad saw bagaimana hendak menjawab soalan apabila terdapat hamba yang datang bertanyakan tentangNya. Jawapan yang perlu diberi ialah, "Allah sentiasa bersama dan berdekatan dengan kamu."

Allah sangat menanti-nantikan panggilan daripada kita dan berasa seronok pabila ada hamba-hamba yang bertanyakan tentangNya dan berdoa kepadaNya. 

Setiap kali kita berdoa, Allah akan sentiasa memberi respon dan tindak balas kepada setiap hambaNya. 

Jangan sekadar menghafal dan membaca doa tetapi yang paling penting ialah semasa berdoa, kita faham maksudnya, merintih, dan bersungguh-sungguh bercakap dengan Allah. Tidak kiralah apa jenis bahasa yang digunakan, Allah sentiasa mendengar rintihan dan doa setiap hamba-hambaNya.

Dengan segera, Allah akan memberi respon kepada kita tidak kiralah kita ini siapa pun.
" Allah will respond to the call of the caller. Anybody can call Him." 

Contoh, CEO perlu berinteraksi dan mempunyai banyak urusan dengan pelbagai jenis orang dalam satu masa. Situasinya agak sibuk dan tidak semua orang dapat dilayan. Tetapi, Allah sangat berbeza kerana setiap masa Allah dapat meluangkan masa dengan hamba-hambaNya tidak kira siapa dan bila-bila masa pun. Allah itu sentiasa ada. 

Sempena bulan Ramadhan ini, rebutlah peluang untuk memohon apa sahaja kepada Allah. In sya Allah, akan dimakbulkan. Mintalah apa sahaja. Tetapi.???

Kita sebagai hambaNya pun perlu cuba untuk memberi respon kepada Allah. Kerana apa? Allah ingin melihat usaha kita. Adakah kita bersungguh-sungguh dalam berdoa? Adakah kita yakin akan Allah dan percaya kepadaNya. Jikalau permohonan kita masih tidak dimakbulkan lagi, di situ iman kita diuji. Adakah kita masih yakin akan Allah? Adakah kita masih akan terus berdoa? Ataupun kita ini sudah berputus asa?

Allah berkata, "Hanya yakin dan percayalah kepada Aku."

Akhir sekali, kepada sesiapa yang betul-betul yakin dan percaya kepada Allah, sentiasa berdoa kepada Allah, mereka itulah orang-orang yang akan mendapat kebenaran.

Kuncinya ialah DOA.

Apabila kita berdoa, bermaksud kita sedang bercakap, berkomunikasi dan berinteraksi dengan Allah. Interaksi 2 hala sedang berlaku. Jadi, banyakkanlah berdoa di dalam bulan Ramadhan ini. Allah sentiasa menantikan panggilan kita.

Sekian sahaja. Jikalau ada kekurangan, maafkanlah yer. 

P/S : Jikalau ada tambahan, silakan. Sangat dihargai.


Usrah??? Erkk...

Salam semua. Topik kali ini, Diba ingin menulis tentang usrah. 

Erkkk, USRAH??? Gulllpppppp.......

Allergikah antunna bila mendengar perkataan usrah? 

 A-Jom kita pergi usrah !!!
 B-Erm, takpelah. Orang-orang yang pakai tudung labuh je yang pergi usrah.
C- Haah, takpelah A. Orang-orang yang baik je yang pergi usrah. Kita ni x layak pun.
D- Usrah tu hanya untuk orang-orang alim je. Takpelah A. Kami ada hal sikit. Sorry, x dapat join yer.

Adakah anda berfikiran sebegitu juga?
Ataupun adakah anda pun tergolong dalam kelompok orang-orang yang sebegitu?

Jikalau YA jawapannya, lebih baik anda fikirkan semula.

Sebenarnya USRAH itu sendiri membawa erti keluarga. Apabila ada orang yang mengajak antunna pergi usrah, itu bermaksud si dia mengajak antunna semua untuk menziarah dan melawat keluarga anda sendiri. Siapa keluarga antunna itu? Ya, sudah semestinya bapa, emak, abang dan adik-adik kitakan.

Bapa aku ke? Mak aku ke? Taupun adik aku ke?
Orang-orang yang dimaksudkan itu ialah bapa naqibah, emak naqibah, dan kakak adik kita. Kita buat usrah bukan sekadar bertanyakan khabar tetapi kita juga ada buat sharing-sharing tau. Seronok sangat sebenarnya apabila kita sudah berada di dalam bulatan gembira. Antunna kena cuba dahulu untuk duduk dalam bulatan gembira ini. Barulah tahu rasanya. 

1. First pergi usrah ni. OK, first and foremost, ikhlaskan hati. 
"Ya Allah Ya Tuhanku, aku pergi usrah ni niat keranaMu. Berkatilah apa yang aku buat ini."

2. Bila dah sampai ke destinasi usrah.
"Pergghhh, ramai gilerr orang yang pakai tudung labuh ni. Nak patah baliklah. Malunyer. Aku dah laa pakai tudung pendek dan seluar jeans jer."

"Eh,  jap. Tunggu dulu. Aku datang sini kerana Allah dan nak tuntut ilmu. Takpelah, beranikan diri.

3. Sesi taaruf bermula.
Assalamualaikum. Erm, nama saya..... Umur saya...Saya berasal dari...."Eh, seronok pula dapat berkenalan dengan ramai orang ni. Berlainan latar belakang pulak tu. hehe boleh laa tambah list friend kat FB and Twitter ni."

4. Sharing-sharing
OK. Alhamdulillah, kita telah dipilih Allah swt untuk berada di dalam bulatan gembira ini. Jangan rasa menyesal kerana Allah yang telah mengatur segalanya. Inilah takdir hidup kita. Jadi, ikhlaskan hati antunna semua yer. (Sesi sharing bermula.) "Pernah x sebelum ni antunna semua......?"( - Lepas ni jangan lupa bawa tafsir yer dik.)( - Baik kak. =)

5. Bila dah habis.
Bersalam-salaman antara satu sama lain. Perghh, x pernah rasa seseronok macam ni. Rasa macam banyak glerr yang aku dapat pada hari ni. Erm, nak kongsi laa dengan kawan-kawan yang lain bila balik bilik nanti.

6. Esok/ lusa/ tulat/ minggu depan
( - Kita ada usrah ni. JOM.) ( - Ok kak. Beresss. Bila tu???) (- Minggu depan hari Selasa pukul 5.00. Haa, lagi satu jangan lupa bawak tafsir tau.) (Baik kak. Jangan risau. Saya dah beli tafsir dari minggu lepas lagi. Tak sabar nak gunakannya. hehe) (- Alhamdulillah. Bagus lau macam tu. Kita jumpa minggu depan yer dik.)

51 : 56
Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku.

Saat kali pertama membaca ayat tersebut, hati ini tersentap sesangat. Kenapa? Sebelum ini tak pernah sedar pun bahawa kita diciptakan oleh Allah hanya untuk beribadah. Dan sebelum ini juga menganggap bahawa kita hidup untuk beberapa tahun dan kemudian akan mati macam tu jer. Padahal,...???

Kita hidup ini ada misi yang perlu dijalankan. Kita hidup ini pun ada amanah dan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan. Apa dia?

Tanggungjawab sebagai khalifah dan abid.

Sebelum join usrah, hidup ini penuh dengan khayalan, mainan dan juga hiburan. Tetapi setelah join usrah, rasa hidup ini terisi dan penuh manfaat. Tiada yang sia-sia. Sebelum ini juga rasa jahil yang amat-amat sangat, tetapi sekarang Alhamdulillah, ada ilmu itu. 

Sekarang ini pun dah sedar, kita hidup hanya sementara. Jadi, banyak lagi yang perlu dilakukan sebagai hamba Allah. Bila dah join usrah, rasa bermanfaat sangat. Walaupun masa terhad sangat tetapi tetap pergi juga. Kerana apa? Allah yang telah menggerakkan hati kita untuk pergi. Allah yang memegang hati-hati ini. Alhamdulillah. =)

Last but not least, pabila dah join usrah, jangan lupa untuk berkongsi dengan rakan-rakan yang lain yer. Seronok sangat bila dah berusrah ni. Tak cuba tak tahu.


* USRAH NI AWESOME GLERR. Cuba laa. =)



Ini Super Kool !!! Awesome

Assalamualaikum antunna semua. 

Sudah sekian lama Diba x update blog ini, akhirnya Alhamdulillah berjaya jugak. Topik kali ini, Diba ingin mengatakan tentang ISK. Tahu x ISK itu apa? Jeng, jeng, jeng.....

ISK stands for Ini Sejarah Kita. 
Pernah dapat ISK???

ISK ini awesome gilerr....huhu

Pengalaman pertama Diba dan rakan-rakan seusrah diberi amanah dan tanggungjawab oleh para naqibah untuk menganjurkan ISK kami sendiri. Huhu Terkejut dan takut pabila diberitahu. Sebelum ini, kami sendiri yang mendapat ISK tetapi kali ini kami sendiri yang perlu memberi ISK. Ini bukan suatu perkara yang mudah dan tak boleh dibawa main-main tetapi suatu amanah.

Sejujurnya tidak mudah bagi kami. Tetapi atas kekuatan yang diberikan Allah swt dan juga doa daripada naqibah kami sendiri, akhirnya kami berjaya juga. Walaupun tidak ramai manapun peserta yang datang, yang paling penting amanah dan tanggungjawab telah dilaksanakan. Alhamdulillah. Ini baru kali pertama dan In Sya Allah, ada kali kedua, ketiga dan seterusnya. Doakan.

Bergambar bersama. Ukhwah kita terjalin kerana Allah swt.  =)

Ingatlah bahawa Allah tidak pernah pandang pada hasil, tetapi Allah pandang pada usaha. 

Itulah yang menguatkan hati kami sepanjang ISK berlangsung. Alhamdulillah sekali lagi.